بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

 

Alle lof aan de schepper die de mensheid van ontelbare gunsten heeft voorzien en deze niet heeft afgenomen ondanks de ondankbaarheid en de ontkenning van de mens hiervoor. Hij heeft de mens geschapen en hem alles gegund die hem in staat stelt om zijn schepper te aanbidden. Wie Allah sbw gehoorzaamt zal tot de blije winnaars behoren en wie dat niet doet, schaadt zichzelf alleen want Allah sbw is boven alles verheven

Geliefde broeders en zusters,

Wij bevinden ons wederom in een sfeer van Koran en imaan. Stilstaand bij de vrome eigenschap van die ene bijzondere groep waar wij inmiddels al wekenlang bij stil staan. Moge Allah SWT ons tot hen laten behoren: de Ibaad Arrahmaan; dienaren van de Meest Barmhartige.

Allah SWT zegt in de 74e vers van soerat Alfurqaan:

وَالَّذِينَ يَقُولُونَ رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا.

En degenen die zeggen: “Onze Heer schenk ons van onze echtgenotes en ons nageslacht een verkoeling voor de ogen en maak ons tot leiders van de godsvruchtigen”.(25:74)

Laten we de woorden van dit vers ontleden om erachter te komen wat Allah SWT ons hier wil duidelijk maken.

Allah heeft ons niet nodig, wij hebben Hem nodig

In deze interpretatie spreken wij van ‘Onze Heer schenk ons…’ De vrome dienaren van de Meest Barmhartige vragen Allah om een schenking. In tegenstelling tot een lening staat er tegenover een schenking geen wederdienst. Nu is Allah SWT per definitie de Rijke en heeft Hij geen behoefte aan welke vorm van diensten of aanbiddingen van ons. Terwijl wij per definitie juist afhankelijk zijn van Zijn gunsten. Maar ondanks Zijn verhevenheid boven alles is hij de Meest Barmhartige en schenkt hij zijn dienaren gunsten.

In dit vers gaat het om de gunst om ‘van onze echtgenotes en ons nageslacht een verkoeling voor de ogen’ te schenken. Een verkoeling voor de ogen slaat hier op blijdschap, geluk, rust en tevredenheid. De vrome dienaren van Allah vragen Hem om deze zaken terug te zien in hun echtgenotes en in hun nageslacht.

Voor elke vader of moeder is er geen grotere geluk dan het geluk van hun eigen kinderen. De ego van niemand onder ons wordt blij als iemand meer heeft bereikt dan hij zelf, behalve als diegene die meer heeft bereikt je eigen zoon of dochter is. Kortom; het geluk en het slagen van de kinderen, daar liften de ouders op mee en ervaren daarmee ook blijdschap en geluk. En welke vorm van slagen is belangrijker dan het slagen als gelovige moslimkind, slagen als islamitische puber. Hoe blij en trots wordt elke ouder als hij zijn kind naar de moskee ziet gaan, zijn gebeden ziet verrichten en zich ziet bevinden op het pad van Allah? Welke ouder hoopt en wenst dit niet voor zijn kind? En hetzelfde geldt voor elke echtgenoot die zijn echtgenote ziet slagen in haar geloof en andersom ook.

In dit leven genieten ouders van het slagen van hun gezin. Maar ze genieten nog veel meer van elkaar en worden nog gelukkiger van elkaar op de dag des Oordeels.

Het succes in het Hiernamaals

Allah SWT zegt in soerat At-toor:

En diegenen die geloven en waarvan het nageslacht hen volgt in het geloof, Wij zullen hun nageslacht met hen verenigen (in het Paradijs) en Wij zullen niets (van de beloning) van hun daden verminderen. Elk persoon staat garant voor wat hij heeft verworven. (52:21)

 

 

En het laatste gedeelte van dit vers zegt Allah SWT ‘en maak ons tot leiders van de godsvruchtigen’.

Oftewel, voorgangers en voorbeelden zijn in het goede. Zij vragen oh Allah, maak van ons voorbeelden in goede daden zodat anderen die u vrezen daar een voorbeeld aan kunnen nemen. En als iemand een voorbeeld wilt zijn voor de godsvruchtigen, de ‘moettaqeen’, moet diegene natuurlijk wel eerst zelf Allah vrezen. Allah vrezen in wat hij zegt, in wat hij doet, Allah vrezen in zijn omgang met anderen, Allah vrezen in het nakomen wat Allah hem vraagt en het vermijden van wat Allah hem verbiedt enz.

Alleen dan kun je het niveau bereiken dat je een voorbeeld kunt zijn voor anderen: door zelf een godsvruchtige dienaar te zijn. Een moettaqieDe andere kant van het verhaal is namelijk dat iemand ook een voorbeeld kan zijn voor anderen in het slechte en in het begaan van zondes!

 

In soerat Al-Qasas zegt Allah SWT: En wij maakten hen leiders die tot het Vuur oproepen. En op de dag der Opstanding zullen zij niet geholpen worden. (28:41)

 

 

Ya Allah laat ons behoren tot Uw dienaren zeggende: onze Heer schenk ons van onze echtgenotes en ons nageslacht een verkoeling voor de ogen en maak ons tot leiders van de godsvruchtigen.

Ameen.