In de Naam van Allah de Barmhartige de Meest Genadevolle


Vandaag wil ik graag spreken over het onderwerp “
Luiheid“. Luiheid betekent dat je dingen uitstelt of negeert, terwijl je het zou kunnen doen, of omdat je ziel niet gemotiveerd is om het goede te doen. Een andere type luiheid is demotivatie, wat betekent dat je geen zin meer hebt om iets te doen nadat je een tijdje actief bent geweest.

De Profeet vzmh waarschuwde tegen luiheid. Hij zei eens tegen zijn metgezel Ibn Omar:

Wees niet zoals iemand die vrijwillige avondgebeden verrichtte en vervolgens ermee stopte.”

Allah zegt in de koran over de hypocrieten: “En zij verrichten het gebed terwijl ze lui zijn”.

Imam Bagaoui geeft uitleg over dit vers en zegt: “Deze mensen staan op om het gebed te verrichten terwijl ze lui en ongemotiveerd zijn, omdat ze geen zegeningen van Allah willen ontvangen.” In een bekende overlevering van de profeet r waarin hij een smeekbede doet. Hij zegt:

“O Allah ik zoek mijn toevlucht bij u tegen bedroevigheid en treurnis, en tegen luiheid en laksheiden tegen lafheid en gierigheid, tegen ondraaglijkeschulden en tegen verzwakking onder machtige onrechtvaardige mensen”.

Imam Ibn Qaim zei: De meeste mensen die lijden aan bedroefdheid en treurnis zijn de luie mensen, bij wie blijheid en vreugde ontbreken.”

Luiheid komt op verschillende manieren voor in de religieuze en dagelijkse zaken. Hier zijn een paar voorbeelden:

1. Het nalatig zijn in het verrichten van verplichtingen zoals het gebed, en zelfs het overslaan van extra aanbevolen gebeden, zoals Taraweeh tijdens de Ramadan.
2. Lui zijn op het werk, want jouw baan betekent verantwoordelijkheid nemen. En als je hierin verzuimt dan bega je zonden, terwijl je wordt beloond als je het goed doet.
3. Een ander beeld van luiheid is het accepteren van werkloosheid en afhankelijk zijn van anderen voor geld, zonder echt te proberen een baan te vinden. Het is belangrijk om zelfstandig te zijn, en je eigen verantwoordelijkheid te dragen.”
4. Een ander voorbeeld van luiheid is wanneer studenten niet serieus zijn met hun studie.  Ze worden afgeleid door veel verleidingen en verspillen hun tijd nutteloos het hele jaar. Wanneer het tijd is voor examens, belanden ze in problemen en veroorzaken ze problemen voor henzelf, hun families en de samenleving.
5. Een andere vorm van luiheid is dat de ouders nalatig worden in het opvoeden van hun kinderen. Ze helpen de kinderen niet met Arabisch of koran te leren, of zij volgen hun prestaties niet op school, en andere zakenzoals sporten.
6. Een ander voorbeeld van luiheid is wanneer zowel jongens als meisjes nalaten om hun ouders te helpen, vooral als ze ouder worden en meer zorg nodig hebben.

Als laatste hierbij adviezen om luiheid te vermijden:

1. Het continue Allah I vragen om jou te helpen door smeekbeden te blijven doen.
2. Neem vrienden die gemotiveerd zijn, want de invloed van de omgeving is erg belangrijk.
3. Geduld hebben om slechte gewoontes af te bouwen zoals laat naar bed gaan, te veel slapen, vooral overdag, en overmatig gamen af te bouwen.
4. Het efficiënt plannen van je tijd en prioriteiten stellen.
5. Inspiratie halen uit het lezen over historische figuren die veel hebben bereikt als voorbeeld. In hun leven zijn veel lessen uit te halen.
6. Als laatst advies is het optimistisch en positief blijven denken, en erin geloven dat je het vermogen hebt om te veranderen door de wil van AllahI.

Beste gelovigen,

Besef dat luiheid ons van veel goeds berooft. We moeten altijd onthouden dat we van luiheid spijt zullen hebben, vroeg of laat. Daarom is het belangrijk dat de moslim op tijd ingrijpt om dit gevaarlijk fenomeen te bestrijden.

Moge Allah ons helpen luiheid doen voorkomen.

Moge Allah I ons laten behoren tot degenen die gemotiveerd zijn om hun verplichtingen na te komen. Amin.