In de Naam van Allah de Barmhartige de Meest Genadevolle


Beste gelovigen,

 In de vrijdagpreek van vandaag ga ik door over het huwelijksaanzoek. Als eerst ga ik het hebben over:

Mag een vrouw of een voogd een huwelijksaanzoek bij een man doen ? Ja, het is toegestaan voor een vrouw of haar voogd om een huwelijksaanzoek te doen bij een man, ondanks dat dit niet de gewoonte is. Hier zijn veel bewijzen voor, zoals onze moeder Khadija dit heeft gedaan bij de profeet middels haar vriendin Nafisa bint Monaya.

Verder heeft sayyidna Omar dit ook gedaan voor zijn dochter Hafsa bij de profeet . Daarnaast staat in de Koran ook het bewijs in het verhaal van sayyidna Shueayb dat hij zijn dochters heeft voorgesteld aan sayyidna Musa .

(قَالَ إِنِّيٓ أُرِيدُ أَنۡ أُنكِحَكَ إِحۡدَى ٱبۡنَتَيَّ هَٰتَيۡنِ عَلَىٰٓ أَن تَأۡجُرَنِي ثَمَٰنِيَ حِجَجٖۖ فَإِنۡ أَتۡمَمۡتَ عَشۡراً فَمِنۡ عِندِكَۖ وَمَآ أُرِيدُ أَنۡ أَشُقَّ عَلَيۡكَۚ سَتَجِدُنِيٓ إِن شَآءَ ٱللَّهُ مِنَ ٱلصَّٰلِحِينَ). القصص:27.

Hij zei: “Ik ben van plan om één van mijn twee dochters aan jou uit te huwelijken, op voorwaarde dat jij mij acht jaren zal dienen“. Al-qasas:27.

Ten tweede: wat is de kern van het huwelijksaanzoek?

De kern in het kiezen aan wie je een huwelijksaanzoek doet is in de islam gebaseerd op religie en karakter.

De Profeet Mohammed heeft gezegd: Een vrouw wordt om vier redenen gehuwd; haar bezittingen, haar status, haar schoonheid en haar geloof. Trouw met hen om hun geloof, opdat je zult slagen.” 


Er moet een bepaalde balans zijn tussen de vrouw en man. Een gelovige kan dus niet met een ongelovige vrouw trouwen of andersom.  
Het is daarnaast ook van belang dat de vrouw en de man op religieus niveau vergelijkbaar zijn.

Nog een voorwaarde is dat er geen lichamelijke gebreken zijn die het genot tussen echtgenoten kunnen belemmeren. Andere zaken, zoals scholing, welvaart, leeftijdsverschil, afkomst en zo verder, zijn niet verplicht om na te komen, maar worden wel aangeraden, omdat dit anders leidt tot problemen.

Ten derde: Overleggen met betrouwbare mensen: 

Het is aangeraden om hierover in gesprek te gaan met een betrouwbare persoon. Deze persoon mag niets belangrijks verborgen houden. Dit wordt niet als roddel gezien, sterker nog, het is verplicht en iets heel goeds. Dit heeft de profeet namelijk ook gedaan toen hij werd gevraagd door Fatima bint Qays over Abou Djahm , Muawiyya en Ossama رضي الله عنهم. De profeet gaf eerlijk advies en heeft haar aangeraden om met Ossama te trouwen.

Tot slot: Het geheimhouden van de verloving:

Hoe meer men de verloving geheim houden, hoe beter dat is. Mensen kunnen jaloers zijn en afgunst tonen.Bij het huwelijk wordt dit natuurlijk wel openbaar gemaakt.

De periode tussen de verloving en huwelijksakte dient zo kort mogelijk te zijn. Ook de periode tussen de huwelijksakte en het trouwfeest, zodat er tussendoor geen problemen ontstaan.

We vragen Allah dat ons te vergeven voor onze tekortkomingen en ons berouw te aanvaarden.