In de Naam van Allah de Barmhartige de Meest Genadevolle.

Beste gelovigen, de imam heeft vandaag gesproken over het gevaar van الشحناء, wat vrij vertaald kan worden als wrok. Dit kan als volgt worden uitgelegd, wrok is: De haat van een moslim naar zijn broeder of zuster vanwege zijn of haar eigen verlangens en niet voor een religieus doel. Het gevolg hiervan is dat vergeving op de meeste momenten wordt verhinderd.

 

Vijandschap en haat hebben zich vreselijk verspreid tussen mannelijke en vrouwelijke moslims. Zowel tussen familieleden onderling, zoals een vrouw naar haar man en vader tegenover zoon, dit komt meestal vanwege wereldse redenen.

Door deze staat is men onachtzaam over een zeer belangrijke eigenschap waar Allah gelovigen mee beschrijft, Allah zegt in Soera Al-Hudjuraat:

 

﴿إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ﴾

 

[Slechts de gelovigen zijn broeders van elkaar]

 

Verder zegt onze geliefde profeet vzmh:

 

(Haat niet, snijd niet af, en wees dienaren van God als broeders, en het is niet toegestaan voor een moslim om zijn broeder meer dan drie dagen te negeren)

 

De afstandelijkheid en achteloosheid van de leerstellingen van de islam, zijn etiquette en moraal, heeft ertoe geleid dat moslims elkaar kruisen. Zo’n vervreemding bleef onder velen van hen bestaan, zelfs bij speciale gelegenheden en feestdagen. Rechtbanken die vol zitten om onnozele zaken. Wijze mensen geven zichzelf de schuld als ze ontdekken dat ze niet op het goede pad zijn. Allah zegt in Soera Al-A’raaf:

 

﴿إِنَّ الَّذِينَ اتَّقَوْاْ إِذَا مَسَّهُمْ طَائِفٌ مِنَ الشَّيْطَانِ تَذَكَّرُواْ فَإِذَا هُمْ مُبْصِرُونَ﴾

[Waarlijk! Degenen die godvrezend zijn, gedenken Allah zodra de kwade gedachten van de shaytaan bij hen opkomen, waardoor zij kunnen onderscheiden.]

 

Wat is de waarde van deze hele wereld met het verlies van het Hiernamaals? Hoe ellendig is het leven van iemand die zijn verlangens en zijn shaytaan gehoorzaamt, en zich afkeert van de leiding van zijn Profeet vzmh! Deze ziekte van het hart zorgt voor het mislopen van zegeningen (al barakaat) en het gemis van goede daden. Een van de eigenschappen van onze natie is eenheid. Men verbreekt dit door deze slechte eigenschap.

 

In een overlevering van de profeet vzmh leren we het gevaar van deze ziekte, namelijk dat Allah op de maandag en donderdag de poorten van al djannah opent en vervolgens al zijn dienaren, die geen deelgenoten aan hem toekent vergeeft, behalve die zijn medegelovige haat totdat hij het met hem goed maakt.

 

In een andere aya wordt dit gevaar ook getoond:

 

﴿فَهَلْ عَسَيْتُمْ إِنْ تَوَلَّيْتُمْ أَنْ تُفْسِدُواْ فِي الْأَرْضِ وَتُقَطِّعُوا أَرْحَامَكُمْ *أُولَئِكَ الَّذِينَ لَعَنَهُمُ اللَّهُ فَأَصَمَّهُمْ وَأَعْمَى أَبْصَارَهُمْ﴾

[Zouden jullie dan, als jullie je afwenden verderf in het land verrichten en de familiebanden geweld aandoen? Zij zijn degenen die Allah vervloekt heeft, en die Hij doof en blind heeft gemaakt.]

 

Tot slot is het belangrijk om ons te beseffen dat we in de maand sha’baan zijn. In deze man vastte de profeet vzmh meer dan in de andere maanden buiten de Ramadan om.

 

Moge Allah ons doen behoren tot degenen die de Quran overpeizen en Moge Allah onze harten zuiveren van alle onreinheden.