In de Naam van Allah de Barmhartige de Meest Genadevolle  

Beste gelovigen,

Hier zijn we dan aangekomen bij de zevenentwintigste nacht van Ramadan, een bijzondere en voortreffelijke nacht onder de nachten waarvan gehoopt wordt dat het Laylatul qadr is. Deze nacht is elk jaar een van de meest hoopvolle nachten, vanwege de vele overleveringen die aangeven dat de zevenentwintigste nacht Laylatul qadr zou kunnen zijn.

Zo heeft Ubay ibn Ka’b t er zelfs bij gezworen. 

Na de zevenentwintigste nacht is de Ramadan niet geëindigd. De Ramadan eindigt pas bij het zien van de nieuwe maan van Shawwal, of door de voltooiing van dertig dagen. Wat veel mensen doen, namelijk stoppen met het verrichten van aanbidding zodra de zevenentwintigste nacht voorbij is, is een grote fout.Dus beste moslims, doe je best met de resterende dagen van deze geweldige maand en eindigt de maand Ramadan met de beste daden.

De Profeet Mohammed heeft ons gewaarschuwd voor het belang van een goede afloop en erop aangedrongen dat we er naar streven.   En sommigen zullen vragen: Hoe kan ik sterven in goede afloop? Het antwoord hierop ligt in de wijsheid van Abu HazimSalama ibn Dinar (moge Allah hem genadig zijn) toen hij zei:

“Alles waarvan, als de dood erop afkwam en je het als goed beschouwd, houd eraan vast. En alles waarvan, als de dood erop afkomt en je het als slecht beschouwd, vermijd het.

Met andere woorden, als je graag wilt sterven terwijl je goede daden doet, blijf dan die goede daden doen. Maar als je bang bent om te sterven terwijl je slechte daden doet, stop daar dan mee.

O gelovige mannen en vrouwen, vanavond staan we voor een mogelijke Laylatul qadr, of het kan een van de overgebleven nachten zijn. Daarom moeten we ons best doen en deze laatste tien dagen afsluiten met goede daden.

Zoals de Profeet zei: De daden worden beoordeeld op basis van hun laatste stadia’’.

De maand Ramadan staat op het punt te eindigen. Degene die er goed in heeft gehandeld, laat hem zo eindigen. En wie tekortschiet, laat hem met het goede eindigen. De nadruk ligt op de afsluiting, dus zet je in voor de resterende nachten en dagen. Neem afscheid van deze maand met goede daden, liefdadigheid en vriendelijkheid naar anderen toe.

Weet dat een van de belangrijkste afsluitingen van deze gezegende maand, Zakat al-Fitr is. Het zuivert de vastenden van onenigheden, het voedt de behoeftigen en het brengt ons dichter bij Allah. 

Ibn Abbas y zei: (De profeet Mohammed verplichtte de Zakat al-Fitr als reiniging voor de vastenden van nutteloze praatjes en losbandigheid, en als voedsel voor de behoeftigen.

Wie het voor het Eid gebed betaalt, het wordt geaccepteerd als Zakat, en wie het na het Eid gebed betaalt, het wordt beschouwd als liefdadigheid).De geschatte waarde ervan dit jaar is 7 euro.

Dit is op basis van de verklaring van de vereniging van imams van dit jaar.


Wij vragen Allah dat Hij ons de gelegenheid geeft om Laylat al-Qadr te bereiken, en dat we beloning en verdienste verkrijgen, en dat onze daden worden afgesloten met goede daden, en ons leven gevuld mag zijn met geluk. Amin