بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Beste gelovigen,

De huizen van Allah SWT, de moskeeën staan onder een vergrootglas in onze samenleving. De één ziet ze als doelwit voor het wreken van zijn ongenoegen, de ander zorgt voor verdeeldheid binnen onze moskeeën door de gemeenschappen tegen elkaar op te zetten en weer een ander profiteert van onze eigen nalatigheid onze moskeeën de functie te geven die zij zouden moeten hebben.

In soerat An-noor zegt Allah SWT over de rol van de moskeeën het volgende:

In huizen waarvoor Allah toestemming geeft om deze te verheffen (d.w.z. te eren) en Zijn Naam daarin te gedenken. Hierin (in de moskeeën) wordt Hij (Allah) verheerlijkt in de ochtend en in de Namiddag (24:36)

En de profeet ﷺ zegt: De meest geliefde plekken bij Allah zijn de moskeeën.

In de moskee leren wij ons geloof kennen, in de moskee leren wij onze profeet ﷺ kennen, In de moskee ligt de erfenis van de profeet ﷺ voor wie daar aandeel in wil hebben, in de moskee leren wij onze verantwoordelijkheid te nemen. Onze verantwoordelijkheid naar ons geloof, maar ook onze verantwoordelijkheid naar onze omgeving. De moskee als belangrijkste bouwsteen en samenzijn binnen de islamitische gemeenschap. Gebruiken wij ook onze moskeeën waarvoor ze dienen? Straalt er een licht van kennis, liefde en vrede uit onze moskeeën? Zorgen onze moskeeën voor saamhorigheid en verzoening? Brengen onze moskeeën sterke, onafhankelijke en goed onderbouwde moslims voort? Dat zijn onze verantwoordelijkheden beste broeders en zusters.

Extremisme in onze moskeeën onaanvaardbaar

Nu zien wij dat onze moskeeën door extremisten uit de eigen gelederen worden misbruikt om hun verderfelijke ideeën te verspreiden, niet beseffende dat zij de islam en het huis van Allah erge schade toekennen. Wij zien dat extremisten uit de rest van de samenleving onze moskeeën willen misbruiken en bedreigen voor hun kortzinnigheid of voor hun politieke agenda. Het is nu nog veel belangrijker dan ooit te voren om de moskee een grotere rol in ons leven te laten spelen.

Beste gelovigen, de gebeurtenissen van de afgelopen week: de dreigingen om moskeeën in Nederland te verbranden en de vreselijke aanslag op journalisten in Parijs hebben onze samenleving geschokt. Onze moskee en vele andere islamitische organisaties in Nederland en daarbuiten hebben hun afschuw uitgesproken over de moorden die daar zijn gepleegd. Wij krijgen heel veel berichten binnen van niet islamitische Leidenaren die onze moskee een hart onder de riem willen steken en ons geruststellen dat ondanks de walgelijke uitspraken van sommige extremisten op Facebook, wij dit in Leiden niet laten gebeuren.

Een veel gehoorde uitspraak hier in Leiden is; het zijn onze moslims. De imam is zijn preek geëindigd met een verklaring voor te lezen van de vereniging van imams waarin zij verklaart dat godslastering en het bespotten van onze profeet Mohamed ﷺ voor ons zeker ondragelijk is. En wij ten alle tijden, de naam van onze profeet ﷺ, moeten blijven verdedigen. Maar het beantwoorden van de godslasteraars met geweld is voor ons echter onaanvaardbaar. De vereniging imams Nederland roept de moslimgemeenschap op om verstandig en kalm te blijven en ons streven naar een duurzame en harmonieuze samenleving te blijven benadrukken.

Klik hier voor de gehele verklaring van VIN.