In de Naam van Allah de Barmhartige de Meest Genadevolle

Beste vrome dienaren:

Vandaag praten we over een slechte daad die schadelijk is voor je geloof, jezelf, je verstand, je gezondheid en je geld. Het is iets wat mensen doen in huizen en op straat en overal. Niet alleen volwassenen doen het, maar ook sommige kinderen en veel tieners. Veel mensen doen alsof het normaal is. Terwijl wetten, vooral in westerse landen, het roken en de rokers steeds meer beperken.

Het is verboden in alle gesloten openbare ruimtes te roken, vanwege de overtuiging dat het schadelijk is voor de roker maar ook zeker voor de mensen om zich heen.  O gelovigen: Dokters zijn het er over eens dat roken ernstige schade aanricht, zowel op korte als lange termijn.

Vanwege de schade die het toebrengt aan de gezondheid, het verstand, het vermogen en de religie, zijn alle geleerden die erkend worden om hun kennis, het erover eens dat roken haram is. Het is niet toegestaan voor een persoon om iets te consumeren waarvan door artsen is vastgesteld dat het ernstige schade toebrengt aan de gezondheid. Artsen beschouwen roken als een vorm van langzaam zelfmoord plegen. In de Islam is een moslim niet de eigenaar van zijn leven; het behoort toe aan Allah, die het heeft geschonken. Er is geen verschil tussen iemand die zichzelf doodt met een direct middel, en iemand die dat doet met een langzaam vergif, omdat beide leiden tot het voortijdig of op de lange termijn beëindigen van het leven van een persoon.

Het bewijs hiervoor staat in de woorden van Allah I:

(وَلاَ تَقْتُلُواْ أَنفُسَكُمْ إِنَّ اللّهَ كَانَ بِكُمْ رَحِيمًا * وَمَن يَفْعَلْ ذَلِكَ عُدْوَانًا وَظُلْمًا فَسَوْفَ نُصْلِيهِ نَارًا وَكَانَ ذَلِكَ عَلَى اللّهِ يَسِيرًا ).

(En doodt jezelf niet. Zeker, Allah is de Genadevolstevoor jullie. En wie dat op vijandige en onrechtvaardige wijze doet, zullen Wij naar het vuur verbannen en dat is gemakkelijk voor Allah). ( Soera An-Nisa, 4:29-30).

Het is duidelijk dat rokers door te roken zichzelf schade toebrengen in alle aspecten van hun leven: gezondheid, financiën, lichaam, partner, kinderen, familie, en mensen om hen heen. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft in haar rapport van 2023 gemeld dat roken meer dan 8 miljoen mensen per jaar doodt. Daarvan zijn ongeveer 1,3 miljoen mensen die zelf niet roken, maar wel de rook van anderen inademen.

 

O dienaren van Allah: Onder de belangrijke principes van de Sharia is wat de Profeet Mohammed ﷺ, heeft gezegd in de overlevering: (Geen schade veroorzaken of schade toebrengen). Roken gaat volledig tegen dit principe in, omdat roken alleen maar schadelijk is en geen enkel voordeel heeft.

Naast dat het roken onwijs slecht is voor je gezondheid, is het roken een grote verspilling van geld. Onze Profeet Mohammed ﷺ zei: “Op de Dag des Oordeels zal de voet van een dienaar niet bewegen totdat hij wordt ondervraagd over vier zaken.” Eén daarvan is: “Over zijn geld, hoe hij het heeft verdiend, en waaraan hij het heeft uitgegeven.”

Wat zal de roker dan op de Dag des Oordeels zeggen als hij wordt gevraagd naar dat enorme bedrag dat hij heeft uitgegeven aan het kopen van sigaretten? De Profeet ﷺ heeft ons verboden te roddelen, nuttelozen vragen te stellen en geld te verspillen. Roken is absoluut een verspilling van geld, zonder twijfel.

O gelovige mannen en vrouwen: zoals we eerder hebben gezegd roken is haram en dit gaat niet alleen om het roken van sigaretten maar ook E- sigaret zoals een vape of shisha-pen omdat het schadelijk en verslavend is.

De volgende zaken zijn ook zeker haram zoals Shisha, ballonnen met lachgas, kauwtabak, snoes, drugs, en alles wat in deze categorie hoort. Wij vragen Allah om onze kinderen te beschermen van deze verslavende en schadelijke middelen. Wij dienen als gemeenschap ons best te doen om onze kinderen en jongeren te beschermen en te adviseren om ver weg te blijven van deze schadelijke middelen.

We smeken op deze heilige plaats tot Allah. En vragen Hem bij Zijn mooie namen en verheven eigenschappen. Om onze broeders en geliefden die zijn getroffen door het roken in al zijn vormen.

En drugs in al zijn soorten te helpen om ermee te stoppen. En dat Hij hen mag helpen om het voor eens en altijd achter zich te laten. Na het vrijdag gebed hebben wij een doden gebed van onze broeder. We vragen Allah I om genadig te zijn met onze broeder.

Moge Allah hem beschermen tegen de bestraffing in het graf. Moge Allah zijn graf ruim maken. En moge Allah zijn goede daden vermeerderen en zijn zonden vergeven. Amine.