Goede vermoedens

In de Naam van Allah de Barmhartige de Meest Genadevolle


Een van de grootste oorzaken van rust in het hart en gemoedsrust, na het geloof in Allah, vertrouwen op Hem, is dat een persoon goede gedachten heeft over mensen, vooral wanneer het gaat om echtgenoten, familieleden, buren en naaste vrienden. Door goede gedachten te hebben, beschermt een persoon zichzelf tegen zorgen die de geest verontrusten
 en het lichaam uitputten.

 

Slechte gedachten daarentegen leiden tot conflicten en het verbreken van relaties tussen mensen. Als dit onderwerp niet een groot gevaar en belang had in het bederven van relaties tussen mensen, zou de wijze wetgeving het niet hebben benadrukt om het te vermijden.

Het hebben van goede gedachten betekent dat een persoon de positieve aspecten in mensen laat overheersen en met hen omgaat op basis daarvan. Slechte gedachten daarentegen houden in dat een persoon de negatieve aspecten in mensen laat overheersen en met hen omgaat in het licht daarvan.

 

يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ ٱجۡتَنِبُواْ كَثِيرٗا مِّنَ ٱلظَّنِّ

O, jullie die geloven! Vermijdt achterdocht.

 

إِنَّ بَعۡضَ ٱلظَّنِّ إِثۡمٞۖ

Waarlijk, een deel van de kwade vermoedens zijn zonden.

وَلَا تَجَسَّسُواْ وَلَا يَغۡتَب بَّعۡضُكُم بَعۡضًاۚ

En bespioneer elkaar niet, noch roddel over elkaar in elkaars afwezigheid.

أَيُحِبُّ أَحَدُكُمۡ أَن يَأۡكُلَ لَحۡمَ أَخِيهِ مَيۡتٗا فَكَرِهۡتُمُوهُۚ

Zouden jullie het vlees van jullie dode broeder willen eten? Jullie zullen dat zeker verafschuwen. 

 

وَٱتَّقُواْ ٱللَّهَۚ إِنَّ ٱللَّهَ تَوَّابٞ رَّحِيمٞ ١٢

En vrees Allah. Waarlijk, Allah is Berouwaanvaardend, Barmhartig.

 


Enkele deugden van het hebben van goede gedachten over mensen zijn:

1. Het hebben van goede gedachten over mensen is een teken van een sterk geloof bij degene die het vertoont, terwijl slechte gedachten wijzen op zwak geloof en toegeven aan de influisteringen van de duivel.
2. Het hebben van goede gedachten over mensen duidt op een zuiver hart.
3. Het hebben van goede gedachten over mensen sluit de deuren van kwaad, corruptie en vijandigheid die de vervloekte duivel probeert aan te wakkeren tussen moslims.
4. Het hebben van goede gedachten over mensen bevordert genegenheid en liefde tussen mensen, evenals samenwerking op het gebied van rechtvaardigheid en vroomheid. Tegelijkertijd beschermt het tegen verdeeldheid
5. Het hebben van goede gedachten over mensen verspreidt deugden en onderdrukt ondeugden. Het beschermt ook de privacy en eer van mensen.
 

 

Hoe kunnen we onszelf aanleren om goede gedachten over mensen te hebben?

1. Door Allah om hulp te vragen en Hem voortdurend aan te roepen om ons hart zuiver en rein te maken, en onze tong eerlijk en waarachtig te laten spreken. In een overlevering staat: “… en ik vraag U om een zuiver hart en een oprechte tong…” 
2. Het interpreteren van de woorden en handelingen van anderen op de beste manier en hen het voordeel van de twijfel geven. Als er verwarring ontstaat, kunnen we hen eerlijk vragen naar hun bedoeling. 
3. Het zoeken naar excuses voor mensen wanneer ze iets zeggen of doen dat ons niet bevalt. Sommige wijzen hebben gezegd dat we zeventig excuses moeten zoeken voor onze broeders. Ibn Sirin (moge Allah hem genadig zijn) zei: “Als je iets hoort over je broeder, zoek dan een excuus voor hem. Als je er geen vindt, zeg dan: ‘Misschien heeft hij een excuus waar ik niets van weet.'”
4. Het vermijden van het oordelen over intenties en doeleinden, omdat we opgedragen zijn om ons te richten op uiterlijke verschijnselen, en de rest over te laten aan Allah met betrekking tot wat er in de harten speelt.
5. Abu Hatim ibn Hibban al-Busti zei: “Het is de plicht van een verstandig persoon om zichzelf te beschermen door niet te spioneren naar de gebreken van anderen, maar in plaats daarvan bezig te zijn met het verbeteren van zijn eigen tekortkomingen. Degene die zichzelf bezighoudt met zijn eigen gebreken, ontziet zijn lichaam en vermoeit zijn hart niet.
 
O Allah, laat ons bezig zijn met het verbeteren van onze eigen tekortkomingen en weerhoud onze tongen van het belasteren van de moslims. Maak ons tot degenen die een goed vermoeden hebben over Uw gelovige dienaren.