In de Naam van Allah de Barmhartige de Meest Genadevolle


Beste gelovigen,

Geloof het of niet, het einde van de Ramadan komt dichterbij, dus het moment van evaluatie van jezelf is aangebroken. We zien de Ramadan dagen snel voorbijgaan terwijl Ramadan een seizoen is van zegeningen plukken. We zitten nu in de laatste tien dagen van de Ramadan. Deze dagen zijn erg gezegend en waardevol. Een van de belangrijkste nachten is de nacht van Al Qadr.

Deze nacht heeft een bijzondere waarde boven andere nachten. Dit komt omdat de eerste openbaring van de Koran op deze nacht heeft plaatsgevonden in het hart van de profeet Mohammed ﷺ.

Daarom is het belangrijk dat we ons goed voorbereiden op de komende tien dagen, door onze planning aan te passen aan deze aanbidding. Onze dagelijkse planning moet zodanig ingericht zijn dat we ruimte aan onszelf moeten overlaten om dichter bij Allah te komen. De bezigheden van het leven en de aardse activiteiten zullen niet ophouden. We moeten daarom zelf actie ondernemen om deze tijdelijk stop te zetten.

Besef, beste broer en zuster, dat jouw leven en mijn leven op elk moment kan eindigen. De nacht van Al-Qadr kent meerdere eigenschappen die andere nachten niet bezitten. Deze Waardevolle Nacht is beter dan duizend maanden. Vanwege de zegen van deze nacht is het erg raadzaam om de gebeden tijdens deze nacht te vermeerderen en meer lofprijzingen te verrichten.

Ook het reciteren van de Koran en meer smeekbeden doen in deze nacht zijn nobele daden. Aicha vertelt dat de profeet ﷺ in de laatste tien dagen van Ramadan meer zijn best deed in het aanbidden van Allah .

Een andere eigenschap van deze nacht is dat Lailat Al Qadr de beste geliefde nacht bij Allah  is. Lailat Al-Qadrbetekent waardigheid en belangrijk. Allah bepaalt in deze nacht wat er zal gebeuren in dat jaar, ook de dingen die Hij zal toestaan om te gebeuren. Een van de eigenschappen van deze nacht is dat het een kans is voor ons om onze zonden te laten vergeven door Allah .

De profeet ﷺ zei: “Deze maand is aangebroken en daarin bevindt zich een nacht die beter is dan duizend maanden. Degene die de zegeningen van deze nacht mist, zal veel van het goede missen. En alleen de ongelukkige zal dit missen.”

De nacht van Al Qadr is een nacht van smeekbeden uitspreken. Smeekbeden doen is een grote aanbidding. Het is een blijk van menselijk streven naar genade van zijn Schepper. Het is een teken van nederigheid en gehoorzaamheid aan de wil van Allah. Smeekbeden uitspreken is een teken van acceptatie van het lot van de mens zoals Allah dat heeft voorbestemd. Met smeekbeden spreekt de dienaar het vertrouwen uit in zijn Schepper zodat zijn verlangens gehoord zullen worden. Vermeerder daarom in deze laatste tien dagen in smeekbeden.

Het is jouw directe contact met Allah , de persoonlijke conversatie met jouw Schepper waarbij je onbeperkt kunt vragen. Vermeerder in smeekbeden zodat jouw hart wordt gezuiverd van ziektes. Vermeerder in smeekbeden zodat Allah  jouw hart zal vullen met het goede. Dit is de maand van berouw en vergiffenis, wanhoop niet, Allah is de Meest Vergevingsgezinde, de Genadevolle. Eén van de smeekbeden die de moslim kan uitspreken tijdens de nacht van Al-Qadr is:

(اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي)

Allahumma innakaafuwwun tuhibbul-‘afwa fa’fuanni.”

“Oh Allah, U bent de Meest Vergevingsgezinde en U houdt van vergeving, dus vergeef mij.”