Acht gezonde gewoonten van de profeet Mohammed (vzmh)

De profeet Mohammed vrede zij met hem, die 14 eeuwen geleden leefde, had gezonde gewoonten waarvan het nut meer dan 1000 jaar later door de wetenschap is bewezen. We zetten er acht op een rij: lichamelijk actief blijven, minder, langzamer en met aandacht eten, water drinken in een paar teugen, vasten en het eten van dadels en  granaatappels.


1. Actief blijven

Drie van de vijf zuilen van de islam vragen van de moslim om gezond en fit te blijven: het gebed zelf is een sportieve oefening die het lichaam, de spieren en gewrichten activeert. Als je wil vasten, moet je ook gezond zijn en voor de bedevaart naar Mekka moet je fit zijn. De profeet vrede zij met hem moedigde zijn volgelingen aan om lichamelijke oefeningen te doen en vertelde de ouders om hun kinderen een sport te laten beoefenen, door ze te leren zwemmen, paardrijden of boogschieten. Wat het zwemmen betreft, weten we nu dat het een fantastische manier is om aan de gezondheid en de conditie te werken. Is het niet bijzonder dat de profeet dit wist terwijl hij midden in de woestijn leefde?

2. Eet minder

Door minder te eten en je maag niet helemaal te vullen voorkom je vele ziekten. Dat heeft de profeet Mohammed vrede zij met hem ons 1400 jaar geleden al aangeleerd, en tegenwoordig krijgt hij gelijk van de wetenschap. Het islamitische concept is: ‘vul je maag voor ⅓ deel met voedsel, voor ⅓ deel met water en laat ⅓ deel over voor je adem’ lijkt op het Japanse ‘hara hachi bu’-concept van de Japanse bevolking van Okinawa, het langstlevende volk ter aarde. Deze Japanners vullen hun lichaam met niet meer dan 80 % met voedsel. Uit verschillende onderzoeken blijkt, dat dieren veel langer leefden en minder kanker, dementie en hartziekten ontwikkelden met behulp van dit dieet. Ook de darmen profiteren ervan, omdat de goede bacteriën in aantal toenemen, met een positief effect op de spijsvertering en het immuunsysteem.

3. Langzaam eten

Wetenschappers weten nu dat het ongeveer 20 minuten duurt voordat het lichaam het signaal afgeeft aan het brein dat het vol zit. Langzaam eten helpt je om minder te eten en de spijsvertering te verbeteren. De profeet Mohammed vrede zij met hem raadde ons ook aan om de tijd te nemen en om met aandacht te eten.

4. Met aandacht eten

‘Eet samen en niet apart, want de zegening ligt in het samenzijn’. Dat is wat de profeet benadrukte en dat is wat vandaag de dag wordt aangeraden: om met het gezin samen te eten. Het verlaagt stress, verbetert de onderlinge familierelatie, de liefdesrelatie en zorgt voor een gezond eetpatroon voor kinderen.

5. Water drinken

‘Drink geen water in één ademteug, maar drink het in twee of drie teugen,’ is wat de profeet Mohammed vrede zij met hem heeft aangeraden. De wetenschap heeft aangetoond dat als iemand te veel water in één keer drinkt, hij hoofdpijn kan krijgen en duizelig kan worden. Drink het water daarom rustig op, zodat je lichaam het water kan absorberen en er het meeste voordeel uit weet te halen.

6. Granaatappels eten

Van de granaatappel wordt gezegd dat dit het favoriete fruit was van de profeet vrede zij met hem. De moderne wetenschap heeft bewezen dat de granaatappel ontzettend veel gezondheidsvoordelen oplevert. Granaatappelsap verlaagt de kans op diabetes, hartkwalen, depressies, helpt tegen borst- en prostaatkanker, werkt als een natuurlijke bloedverdunner waardoor de bloeddruk wordt verlaagd. Daarnaast helpt het tegen artrose en Alzheimer, verlicht het de symptomen van menopauze bij vrouwen en voorkomt het tandplak.

7. Vasten

Recent bewijs toont aan dat niet alleen het voedsel dat we eten, maar ook ons eetpatroon en de tijden waarop we eten van invloed zijn op onze gezondheid. Onze profeet Mohammed vrede zij met hem was het gewend om regelmatig te vasten. Dat deed hij niet alleen in de vastenmaand Ramadan, maar ook daarbuiten. Hij vastte elke maandag en donderdag tot de zon onderging en daarnaast vastte hij de 13de, 14de en 15de van elke maand (van de islamitische kalender). Regelmatig vasten helpt om de hormoonbalans te herstellen, om stress te voorkomen en om ontstekingen te verminderen, zo heeft de wetenschap aangetoond. Als je er over nadenkt is het simpel: hoe minder voedsel je in je zieke lichaam stopt, hoe meer het lichaam zich kan concentreren op het helingsproces.

8. Dadels

Dadels zijn het perfecte voedsel om te nuttigen als je je vasten wil verbreken. Op deze manier wordt de bloedsuikerwaarde direct hersteld, en komt het spijsverteringssysteem alvast op gang in afwachting van het voedsel. De profeet raadde ook aan om dadels te eten ter voorbereiding op de bevalling. Van dadels is bewezen dat ze helpen om de bevalling vlotter te laten verlopen en dat ze de moedermelk goed op gang brengen.

Bron: qantara.nl