Dorpsbewoners uit het Servische Šopic willen zich tot de islam bekeren als er niets wordt gedaan aan de restauratie van hun plaatselijke kerk. De dorpelingen denken dat geloofsmonumenten van de Islam in Servië beter beschermd worden.

Afgelopen juli werd de 150 jaar oude orthodoxe kerk verwoest door een zware storm. Sindsdien ruziet het dorp met zo’n 2000 inwoners over de toekomst van de kerk. De plaatselijke priester, Mirko Tesic, meent dat het gebouw niet meer te redden is omdat de aarde onder het gebouw kan gaan verschuiven. Hij vindt dat de oude kerk moet worden afgebroken en dat een nieuw gebouw ervoor in de plaats moet komen. De Orthodoxe kerk heeft daarom verdere restauratie aan het gebouw stil laten leggen.

“We mogen voor mijn part vijf nieuwe kerken bouwen, maar laten we ook beschermen wat we al hebben.”

Een groot deel van de dorpelingen is het hier niet mee eens. Zij willen dat de kerk gewoon gerestaureerd wordt. Volgens dorpsbewoner en geoloog Predrag Lazarevic is er namelijk helemaal geen kans op een aardverschuiving. Hij ziet dan ook het liefst dat het gebouw gewoon blijft staan. “Als we de middelen ervoor hebben, mogen Radio Sarajevo we voor mijn part vijf nieuwe kerken bouwen, maar laten we ook beschermen wat we al hebben”, zei hij tegen . Predrag zegt een afstammeling te zijn van de mensen die de kerk 150 jaar geleden hebben opgebouwd.

Betere bescherming
De dorpelingen vrezen dat het strenge winterweer nog meer schade aan de verwoeste kerk zal toebrengen. Volgens hen duurt het niet lang meer voordat het gebouw echt niet meer te redden is.

Mocht de Orthodoxe kerk daarom niet snel actie ondernemen, zijn de bewoners van plan over te gaan op wat drastischere maatregelen. “Als u ons niet steunt, zien we ons gedwongen om ons te bekeren tot de islam zodat onze instanties beter beschermd worden door de Servische wet”, schrijven zij in een brief aan patriarch Irinej, hoofd van de Servisch-orthodoxe kerk.

‘Martelaars’
Een groot deel van de inwoners van Šopic gelooft dat ze recht zouden hebben op een speciale behandeling van de Servische regering wanneer ze zich tot de Islam bekeren. Volgens hen ziet Servië extra toe op de bescherming van minderheden omdat het land graag wil toetreden tot de Europese Unie.

De brief benadrukt dat hoewel de inwoners zich zullen bekeren, ze ‘Jezus Christus in hun hart zullen houden’. De bewoners zien zichzelf als martelaars, die er alles aan zullen doen hun monumenten te beschermen, zo valt te lezen in de brief.

Bron: Trouw.nl