De PVV doet afstand van de dreigementen die de afgelopen dagen zijn verschenen op de Facebookpagina ‘Steun de PVV’ om moskeeën in brand te steken. Door de agressieve reacties is onrust ontstaan binnen de islamitische gemeenschap in Nederland en hebben moslimorganisaties aangifte gedaan.
De ophef ontstond nadat oproepen werden geplaatst om brand te stichten in moskeeën, zoals dat al drie keer in Zweden is gebeurd. De PVV heeft daar gisteren afstand van genomen. ‘Wij zijn altijd tegen geweld en tegen het oproepen tot geweld’, aldus PVV-Kamerlid Machiel de Graaf. De Facebookpagina is ook niet officieel verbonden aan de PVV.
Omdat de Facebookpagina een platform vormt voor agressieve reacties, hebben ook de beheerders afstand genomen van de reacties en uitspraken. ‘We zijn niet verantwoordelijk voor de uitspraken van de achterban’, meldden de beheerders.
Reacties
De post is inmiddels verwijderd, maar onderstaande reacties werden door PVV-sympathisanten geplaatst na een bericht over een gegooide brandbom naar een Zweedse moskee: ‘Massaal alle moskeeën afbranden’, ‘Waarom hier niet?’, ‘Mooi werk’, ‘Goedzo, weg met die dingen, ze zijn nog minder dan varkensstallen’.
Naar aanleiding van deze bedreigingen hebben moskeeën in Nederland extra veiligheidsmaatregelen genomen. Sommige hebben burgerwachten ingesteld.
Het wissen van de oproepen op Facebook neemt de angst voor nieuwe agressie niet weg. Yassin Elforkani, woordvoerder van Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO): ‘De bedreigingen zijn gepubliceerd. Geen moskee is veilig. We kunnen niet inschatten wat er gaat gebeuren.’
Zweden
De aanslagen komen in een roerige tijd in Zweden. Het liberale immigratiebeleid van het land heeft de afgelopen tijd tot discussie geleid. 65 procent van de Zweden maakt zich zorgen over de integratie van de immigranten. Dit jaar vroegen ruim 100.000 mensen asiel aan in Zweden, een record.
In het verlengde van deze discussie werden in Eskilstuna, Eslöv en Uppsala brandbommen naar binnen gegooid. In totaal vielen hierbij vijf gewonden.
Minister-president Stefan Löfven noemde de aanvallen ‘niet representatief’ voor Zweden. ‘Niemand zou bang moeten zijn om zijn religie te praktiseren’, liet hij weten in een reactie.
Bron: Trouw.nl