Het Openbaar Ministerie stelt een strafrechtelijk onderzoek in naar twaalf uitlatingen op de Facebookpagina ‘Steun de PVV’. Dat heeft het OM vrijdag bekendgemaakt. Volgens het OM zetten sommige uitlatingen aan tot geweld tegen moslims en moskeegangers en ook moskeeën.

De politie doet onderzoek naar de identiteit van de mensen die de berichten begin januari hebben achtergelaten. De commentaren stonden onder een artikel uit De Telegraaf met de kop ‘Weer een brandbom gegooid naar Zweedse moskee’.

In de aangiftes staat dat ook een oproep zou zijn gedaan om Nederlandse moskeeën in brand te steken. Maar zo’n oproep heeft het OM niet aangetroffen.

‘Steun de PVV’ is niet verbonden aan de partij, die ook afstand heeft gedaan van oproepen tot geweld.

De vereniging Raad van Marokkaanse moskeeën Nederland, het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en de Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland/ Moskee Al Kabir deden onder meer aangifte van bedreiging en aanzetten tot discriminatie. Ook het Islamitisch Centrum Imam Malik in Leiden heeft hieraan deelgenomen

Het OM vindt de beheerder van de Facebookpagina niet strafbaar. Die heeft het artikel uit De Telegraaf alleen overgenomen en bovendien al snel de reacties en de hele pagina verwijderd.

De uitlatingen op ‘Steun de PVV’ zorgden voor onrust. Er werd aangekondigd dat de moskeeën met camera’s en burgerwachten in de gaten zouden worden gehouden.