Moslimgemeenschap: ”Motie Pvda en VVD slaat de plank volledig mis.”

De PvdA en de VVD hebben afgelopen week in een motie de regering verzocht het Openbaar Ministerie onderzoek te laten verrichten naar de strafbaarheid van salafistische organisaties in NL. 

Wij vinden het een zeer kwalijke zaak dat de politiek zich gaat bemoeien met de geloofsbeleving van een groep gelovigen. 

Op het moment dat de overheid gaat bepalen hoe orthodox een gelovige mag zijn in zijn leer tast dat de vrijheid van geloof aan. En op het moment dat een groep gelovigen zich niet mag verenigingen tast dit de vrijheid van vereniging aan. 

Kortom, met deze motie worden essentiële vrijheden waarop onze rechtstaat is gebouw aangetast. 

Uit een brede beweging binnen de Nederlandse moslimgemeenschap  is hier met grote zorgen op gereageerd. Zie hieronder de persverklaring die mede namens onze moskee is ondertekend.


 

PERSBERICHT

Rotterdam, 30.11.2015

Moslimgemeenschap: ”Motie Pvda en VVD slaat de plank volledig mis.”

Naar aanleiding van de berichtgeving over de motie waarin de VVD en de PvdA de regering vragen om het Openbaar Ministerie te laten onderzoeken of salafistische organisaties verboden kunnen worden, voelen ondergetekenden zich geroepen hierop te reageren. Deze politieke partijen voeren aan dat de activiteiten van de organisaties in strijd zijn met de openbare orde en is een verbod daarom wettelijk mogelijk. De partijen slaan hiermee de plank volledig mis.

De ingediende motie staat haaks op onze rechtstaat die de vrijheid van vereniging, de vrijheid van godsdienst en godsdienstbeleving beschermd op constitutioneel niveau. Een gevaarlijke ontwikkeling waar ondergetekenden uit ALLE gelederen van de moslimgemeenschap zich enorm zorgen overmaken.

Ondergetekenden zijn ervan bewust dat het interne debat binnen de moslimgemeenschap verder gevoerd moet worden  en we hebben de verantwoordelijkheid om dit debat te blijven stimuleren. Geef die ontwikkeling de ruimte. Dergelijke initiatieven vanuit de politiek zorgen alleen maar voor een belemmering van dit proces en een verbod biedt geen ruimte voor perspectief.

De ondertekenaars geven aan dat in deze moeilijke tijden waarin wij in strijd zijn met extremisme en terrorisme wij collectief deze strijd louter kunnen winnen als we aan onze rechtstatelijke vrijheden blijven vasthouden.


Ondergetekenden:

Blauwe moskee
Centrum Middenweg
El Waqf Eindhoven
Essalaam moskee rotterdam
Islam Centrum Quba Den Haag
Islamitisch Centrum Imam Malik Leiden
Islamitisch Cultureel Centrum Alexander Moskee Al Ihsan Rotterdam
Islamitisch Cultureel Centrum Ettaouhid Rotterdam
LPNM (landelijke platform nieuwe moslims)
Moskee Al Wahda Rotterdam
Moskee Al-Fath Dordrecht
Moskee Arrabita el Islamiya Amsterdam
Moskee el Oummah Amsterdam
Moskee El-Fath Lansingerland
Moskee elmohsinien Rotterdam SCCF
Moskee Mohcinine Rotterdam
Moskee Othman Rotterdam
NIDA Rotterdam
NMR (nederlands moslimraad)
Ontdekislam
SIOR Haaglanden
SMJ
Stichting as-Soennah Den Haag
Stichting asSoennah Zwolle
Stichting Dawah-Groep utrecht
Stichting el Fitrah utrecht
Stichting SMJ utrecht
Stichting Tawhied Roermond
Vereniging el Mishkaat
Vereniging Marokkaanse Moskeeën Zuid Nederland (VMMZN)