Tien moskeeën in de Centraal-Afrikaanse Republiek die vanwege het sektarische geweld vorig jaar werden gesloten zijn weer open.

Mondjesmaat beginnen de moslims die voor het geweld op de vlucht sloegen terug te keren. Het geweld tussen christenen en moslims in de CAR brak in december 2013 nadat islamitische rebellen de president hadden afgezet. Het brute regime dat op de machtswisseling volgde leidde weer tot de vorming van een christelijke militie. Het sektarische geweld kostte aan zeker vijfduizend – vooral moslims – mensen het leven.

Verwoest

Tienduizenden mensen, wederom veelal moslims, sloegen op de vlucht. Volgens een Amerikaanse diplomaat werden de meeste moskeeën in het land verwoest – 417 van de 436 – maar tien gebedshuizen in de hoofdstad Bangui staan nog overeind. Die zijn de afgelopen weken weer in gebruik genomen. Volgens een lokale imam zijn zo’n drieduizend moslims die eerder vluchtten teruggekeerd.
“Het is een slechte zaak als een gebedshuis de deuren moet sluiten”, zei Aliou Ousseini, een van de invloedrijkste imams van het land. Ousseini hoopt dat de relatieve rust aanhoudt. “Centraal-Afrikanen en moslims moeten nou eenmaal met elkaar samenwonen. Alstublieft God, laat ons de nationale eenheid en vrede van vroeger hervinden.” Sinds de aankomst van vredestroepen van de Verenigde Naties en het Franse leger is het geweld afgenomen, maar van vrede is nog geen sprake.
Bron: marokkonieuws.nl