Koning Abdullah van Saudi-Arabië is overleden. Dat meldt de Saudische staatstelevisie. Abdullah bin Abdel Aziz al-Saud is in het ziekenhuis overleden aan een longontsteking. Hij is 90 jaar geworden. Zijn functie is overgenomen door zijn halfbroer Salman bin Abdul Aziz al-Saud.

Abdullah was koning van het conservatieve Saudi-Arabië sinds 2005, maar feitelijk stond hij al tien jaar eerder aan het roer wegens ziekte van zijn voorganger, koning Fahd. Abdullah probeerde het land te moderniseren, maar dat ging heel langzaam. Onder zijn bewind kregen vrouwen iets meer rechten. Ze kregen onder meer (lokaal kiesrecht) en mochten deelnemen aan de Olympische Spelen.

Terrorisme

Ook onderhield hij warme betrekkingen met het Westen, al deed hij volgens het Westen lange tijd niet genoeg tegen terrorisme. Na de aanslagen van 11 september 2001 zette Amerika het land onder druk om de extremistische uitwassen in Saudi-Arabië aan te pakken.

De koning was ook een pleitbezorger van nauwere samenwerking met andere Arabische Staten en hij werkte mee aan het bedenken van een oplossing voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

38 zonen

Abdullah was de dertiende van de 38 zonen die zijn vader koning Abdul Aziz bin Abd al-Rahman bin Faisal al-Saud verwekte bij diverse vrouwen. Zelf was hij getrouwd met 4 vrouwen en had zeven zonen en vijftien dochters.

Zijn halfbroer, de nieuwe koning Salman, wordt gezien als een voorstander van een goede politieke en economische relatie met het Westen.

Bron: nos.nl