Jonge Iraniërs mogen voorlopig niet op bedevaart naar Saoedi-Arabië. Het Iraanse ministerie voor cultuur heeft het verboden, zo meldt de staatstelevisie van het land. In de afgelopen weken is de diplomatieke spanning tussen de twee landen hoog opgelopen.

De maatregel zou zijn genomen met het oogpunt op veiligheid. Volgens Iran zijn vorige maand twee Iraanse pelgrims seksueel misbruikt op het vliegveld Jeddah, in het westen van Saoedi-Arabië. Het incident leidde eerder al tot protesten bij de Saoedische ambassade in Teheran.

Belangrijker is dat de landen lijnrecht tegenover elkaar staan in Jemen. Het sjiitische Iran steunt daar de sjiitische Houthi-rebellen, die de afgelopen weken een flinke opmars beleefden. Het soennitische Saudi-Arabië strijdt juist tegen de Houthi’s. Sinds vorige maand pleegt het met enkele andere Arabische landen luchtaanvallen op de rebellen.

Alleen ‘kleinere bedevaart’ gaat niet door
Het reisverbod betekent niet dat alle Iraanse pelgrims moeten thuisblijven. De maatregel geldt alleen voor minderjarigen en voor de oemrah, de ‘kleinere bedevaart’ die moslims het hele jaar door kunnen uitvoeren. De belangrijkste bedevaart is de hadj, die eens per jaar plaatsvindt en die iedere gezonde moslim eens in zijn leven zou moeten afleggen. Dit jaar vindt de hadj plaats in september.

Toch is ook de oemrah populair. Ondanks de eeuwenoude animositeit tussen de twee landen gaan er jaarlijks zo’n 500 duizend Iraniërs op oemrah. Saoedische ambtenaren gaan vaak ‘op ongepaste wijze’ om met Iraanse pelgrims, stelde minister van cultuur Ali Jannati maandag tijdens een persconferentie. “Een groot aantal prominente Iraanse geestelijken is daar bezorgd over.”

 

Bron: trouw.nl