Wereldberoemd werd hij. Toen voorganger Terry Jones vijf jaar geleden aankondigde dat hij publiekelijk korans ging verbranden, was hij een paar weken lang niet van de buis te slaan.

Zijn plannetje leidde tot boze telefoontjes vanuit het Witte Huis, talloze demonstraties en zelfs rellen. In Afghanistan kwamen er twaalf mensen om het leven. De politie wist aanvankelijk op het laatste moment te voorkomen dat Jones de daad bij het woord voegde. Net voordat hij een stapel met heilige boeken ontstak, werd hij in de boeien geslagen. Later deed hij het alsnog.

Als dominee was hij toen al aan lager wal geraakt. Jones was mede-oprichter van de Christelijke Gemeenschap van Keulen, een kerk die op het hoogtepunt een duizendtal leden had. Toen de dominee en zijn vrouw steeds radicaler werden en absolute gehoorzaamheid eisten, werden ze afgezet. In Florida werd hij daarna voltijds herder van een gemeenschap van 50 zielen.

En, hoe gaat het nu met de 63-jarige Amerikaan? Prima, zegt hij zelf. Aan webmagazine Vice laat hij zien waar hij tegenwoordig zijn brood mee verdient: het bakken van Franse frietjes. Zijn pak heeft hij ingeruild voor een t-shirt en een spijkerbroek, maar zijn snor – model handlebar – is nog even indrukwekkend.

‘Natuurlijk kan IS hier komen’
Het winkelcentrum in Bradenton (Florida) is geen toplocatie, maar Jones maakt zich geen zorgen. De zaak die hij met zijn broers bestiert, geeft hem naar eigen zeggen de voldoening die hij nodig heeft. Zijn woonplaats Gainesville heeft hij verlaten. ‘Een verschrikkelijke plek’, vindt hij het nu. En bovendien ‘too liberal‘. ‘Fry Guys – Gourmet Fries’, zoals zijn zaak heet, heeft onder meer gezelschap van een Dollar Store, een goedkope bioscoop en twee kledingketens.

Is het wel veilig, daar in de openbaarheid? Is hij niet bang voor Al-Qaeda, IS of zeloten met vergelijkbare sympathieën? “De kans dat zij hier naartoe of naar mijn huis komen is reëel, natuurlijk. Je weet wat ze in Parijs hebben gedaan. Natuurlijk, je kunt erop rekenen dat ze dat allemaal gaan doen.”

‘Ik ben altijd gewapend’
De aanslag op Charlie Hebdo bevestigt zijn gelijk, meent Jones. Het boek dat hij ooit schreef, ‘Islam is of the Devil’ (‘Islam is van de duivel’) zou nog niets aan waarachtigheid hebben verloren. “We zijn niet bang”, vertelt hij aan Vice.

“Maar op onze hoede, dat zijn we zeker. Ik bijna altijd gewapend – altijd. En ik ben heel zorgvuldig als ik reis, als ik ’s avonds naar de parkeerplaats loop, als ik ’s avonds naar huis ga. Al-Qaeda en ISIS: het is een feit dat het hen menens is.” De patatzaak is in zekere zin een daad van verzet, vindt hij. “Ze weten ons toch wel te vinden.”

Bron: Trouw.nl