De gemeente Amsterdam moet voor 1 augustus 2017 een pand beschikbaar stellen aan een nieuwe islamitische scholengemeenschap. Dat oordeelde de Raad van State woensdag. Daarmee lijkt een einde te komen aan een langlopend conflict.

e gemeente moet van de hoogste bestuursrechter zorgen voor de huisvesting van brugklassen voor mavo, havo en vwo. Het gaat in totaal om 186 brugklassers. Dat is minder dan de Stichting Islamitisch Onderwijs Amsterdam en Omstreken (SIO) noodzakelijk acht. De SIO wilde direct een pand voor de huisvesting van duizend leerlingen.

Amsterdam kan niet in hoger beroep tegen de uitspraak van de hoogste bestuursrechter. Wethouder van onderwijs Simone Kukenheim is met herfstreces en kon daarom woensdag nog niet reageren. Een woordvoerder zegt: ‘We bestuderen de uitspraak en gaan kijken hoe we invulling gaan geven aan het besluit.’

De verhouding tussen de gemeente Amsterdam en de SIO is al jaren moeizaam. Amsterdam zit niet te wachten op een nieuwe islamitische school. Het debacle met het Islamitisch College Amsterdam (ICA), dat in 2010 de deuren sloot, ligt nog vers in het geheugen. Destijds draaide het ministerie de geldkraan dicht omdat er te weinig leerlingen waren. De onderwijskwaliteit was jarenlang onder de maat. 

Geen haast

Kort na de sluiting van het ICA diende de SIO bij het ministerie van Onderwijs een aanvraag in voor een nieuwe islamitische middelbare school. Formeel was deze stichting geen doorstart van het ICA, al waren er wel oud-medewerkers van de gesloten school bij het initiatief betrokken.

In 2011 werd de aanvraag van de SIO door het ministerie goedgekeurd. De toenmalige onderwijswethouder Lodewijk Asscher liet direct weten dat hij het initiatief niet zag zitten. Veel mogelijkheden om de school te dwarsbomen had hij echter niet. Een gemeente moet een school die goedkeuring van het ministerie krijgt binnen vijf jaar aan huisvesting helpen.

De gemeente maakte echter geen haast. Zo stelde de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling, die verantwoordelijk is voor de huisvesting, in 2012 een lijst met aanvullende voorwaarden op waaraan de SIO moest voldoen. De stichting moest onder meer een heldere visie opstellen en een businessplan overleggen.

Leerlingen van het Islamitisch College tijdens een manifestatie tegen het sluiten van de school. Leerlingen van het Islamitisch College tijdens een manifestatie tegen het sluiten van de school. © Joost van den Broek / de Volkskrant

De Onderwijsraad, om advies gevraagd over de kwestie, oordeelde dat de gemeente zulke eisen niet mocht stellen. Toch stelde de gemeente Amsterdam ook toen geen pand ter beschikking.

Dat had ook te maken met de commotie die in 2014 ontstond. De SIO raakte toen in opspraak omdat bestuurslid Abderazak Khoulani, tevens raadslid van de Partij van de Eenheid in Den Haag, op Facebook steun betuigde aan IS – toen nog bekend als ISIS. ‘Leve ISIS’, schreef Khoulani, ‘en in shaa Allah op naar Bagdad om dat schorem aldaar aan te pakken.’

De SIO nam slechts halfslachtig afstand van het bestuurslid. Het betrof een privémening en ‘uitdrukkelijk niet’ het standpunt van de SIO, schreef voorzitter Soner Atasoy in persberichten van de stichting. Later stapte Khoulani zelf op.

Bron: Volkskrant.nl