In de Naam van Allah de Barmhartige de Meest Genadevolle

Beste gelovigen. De preek van vandaag gaat over het belang van het beantwoorden van een uitnodiging in de islam. Dit ga ik toelichten aan de hand van 5 punten.

De mens is van nature een sociaal wezen. Het is onmogelijk voor hem om geïsoleerd te leven.

الله subhanahu wa ta’ala zegt:
“O mensheid! Wij hebben jullie uit een man en een vrouw voortgebracht en jullie tot volken en stammen gemaakt, opdat jullie elkaar leren kennen (Al-Hoedjoerat: 13). 

De mens is geschapen om banden te vormen, en onderdeel te zijn van zijn gemeenschap, waarin hij zowel vreugde als verdriet deelt.

 

Vanuit deze benadering heeft de Profeet Mohammed in veel overleveringen duidelijk gemaakt welke rechten een moslim heeft op een andere moslim. In een overlevering zegt de Profeet Mohammed :

“De rechten van een moslim op een andere moslim zijn er zes: wanneer je hem ontmoet, begroet hem; als hij je uitnodigt, accepteer de uitnodiging; als hij om advies vraagt, geef hem advies; als hij niest en Allah prijst, zeg tegen hem ‘moge Allah je genadig zijn’; als hij ziek is, bezoek hem; en als hij overlijdt, volg zijn begrafnes.” 

Deze rechten vormen de basis van onze relaties met elkaar.

Wat betreft de verplichting om een uitnodiging te accepteren, staat er in een hadith van deProfeet Mohammed :

“Wie een uitnodiging niet accepteert, heeft ongehoorzaam gehandeld tegenover Abul Qasim (de Profeet).”

De geleerden zijn het erover eens dat het verplicht is om een uitnodiging voor een bruiloft te accepteren, als deze afkomstig is van een moslim en er geen reden is om niet te gaan, zoals de aanwezigheid haram zaken. Voor andere uitnodigingen is het aanbevolen (mustahabb) om deze te accepteren, maar het is niet verplicht.

 

Beste gelovige, soms zien we misverstanden over het beantwoorden van uitnodigingen. Sommigen krijgen een uitnodiging en zeggen: “Incha Allah,” zonder een directe reactie te geven, waarna ze niet komen en ook niet afzeggen.

Dit wordt gezien als slechte manieren en het niet nakomen van een belofte. Profeet Mohammed zei: “De kenmerken van een hypocriet zijn drie: als hij spreekt, liegt hij; als hij belooft, verbreekt hij zijn belofte; en als hij wordt vertrouwd, verraadt hij.”

Ook komt het voor dat iemand zonder geldig excuus te laat komt of haastig vertrekt zonder aanvaardbare reden. Dit is in strijd met de bedoeling van de islamitische voorschriften over samenkomen en communiceren.

Een andere fout is het omgaan met uitnodigingen op basis van wederdienst. Sommigen zeggen: “Als hij niet naar mijn uitnodiging komt, zal ik niet naar die van hem gaan.” Dit is vanuit islamitisch oogpunt verkeerd. Het accepteren van een uitnodiging hangt niet af van wederkerigheid, maar is een recht en een manier van goed gedrag, voorgeschreven door Allah om de broederschap in het geloof te versterken en liefde in Allah te bevorderen.

Bovendien zijn er mensen die anderen aansporen om geen uitnodigingen van anderen te accepteren, soms zelfs tot het punt van chantage.  Daarbij vergeten of negeren ze dat Allah alles ziet en straft, zowel in dit leven als in het hiernamaals, vooral wanneer dit leidt tot het verbreken van familiebanden, iets waar de Profeet Mohammed ons in vele overleveringen voor heeft gewaarschuwd.

Het negeren van een uitnodiging en het niet afzeggen wanneer je niet kunt komen, kan leiden tot afstand en breuken tussen mensen. Hoe kan de gastheer vertrouwen op iemand die zijn uitnodiging negeert? En hoe blijven goede relaties bestaan als mensen geen moeite doen om aanwezig te zijn op elkaars gelegenheden? Dit kan leiden tot het uiteenvallen van de gemeenschap, het verbreken van familiebanden en het verdwijnen van de liefde en saamhorigheid die de islam aanmoedigt.

Daarnaast kan het niet reageren op een uitnodiging of het afzeggen zonder reden ook materiële en morele schade veroorzaken. Als een moslim niet kan komen, moet hij op tijd afzeggen, zodat de gastheer iemand anders kan uitnodigen, vooral gezien de beperkte ruimte in huizen in Nederland. Dit voorkomt ook verspilling en financiële verliezen, vooral wanneer de viering plaatsvindt in een zaal waar per persoon kosten zijn.

Beste gelovige, we moeten deze gezegende gewoonte in ere houden door een uitnodiging te accepteren wanneer mogelijk, en als we niet kunnen, beleefd af te zeggen. We moeten slechte gewoontes vermijden die anderen schaden, zoals te laat komen of te vroeg vertrekken zonder geldige reden, omdat dit slecht is voor sociale relaties en afstand creëert tussen mensen.

O Allah, leid ons naar wat U behaagt en verenig onze harten in liefde voor U. Maak ons tot degenen die van elkaar houden en elkaar bezoeken omwille van U.