Word Lid!
Logo_Icim_Leiden
Navigatie

Marokko krijgt zeshonderd groene moskeeën

Deel met je vrienden! Facebook Twitter google

Islamitisch Centrum Imam Malik | 10 september 2016

Bidden is doorgaans een zaak van de geest, maar duurzaam bidden is in Marokko ook een zaak van de overheid. Moslims in Marokko kunnen binnenkort vijf keer per dag duurzaam Allah aanroepen omdat de regering heeft besloten zeshonderd moskeeën te vergroenen in de komende drie jaar.


Voor het eind van het jaar wil Marokko honderd duurzame moskeeën hebben. Het water waarmee moslims zich wassen voordat ze gaan bidden, wordt in een groene moskee opgewarmd door zonne-energie. Als zij knielen op hun gebedsmatjes, zien ze hun buurman in het schijnsel van LED-verlichting. De airconditioning die voor een fris briesje zorgt, draait op energie opgewekt uit zonnestroom.

Een milieuvriendelijke moskee gebruikt volgens de Marokkaanse overheid 40 procent minder energie dan voorheen. Deze geplande groene golf draait voor de Marokkaanse overheid om meer dan zuinige moskeeën. Het Noord-Afrikaanse land wil op deze manier banen creëren en een voorbeeldfunctie vervullen. “Moskeeën zijn belangrijke sociale centra in Marokko: mensen wisselen ideeën en gedachten uit over van alles, inclusief – hopen wij dan – duurzame energie,” zei projectleider Jan-Chrisophe Kuntze tegen de Britse krant The Guardian.

Energiewende
In totaal telt Marokko zo’n 15.000 moskeeën en 95 procent van de bevolking noemt zichzelf moslim. Het idee om godshuizen voorloper te laten zijn in duurzaamheid, komt van het Duitse ministerie van economische samenwerking en ontwikkeling. Het is een belangrijk onderdeel van de Energiewende aldaar. Marokko neemt het Duitse idee over, en gaat het in partnerschap met de Duitse overheid uitvoeren.

Marokko werkt hard aan zijn duurzame imago. Vorig jaar startte het land de bouw van het grootste zonne-energiepark van de wereld, midden in de woestijn. Dit park moet in 2020 eenderde van het Noord-Afrikaanse land van elektriciteit voorzien. Marokko is dit jaar gastheer is van de klimaattop van de Verenigde Naties, waar de vorig jaar in Parijs opgestelde doelen, omgezet moeten worden in daden.

Bron: Trouw.nl

Contact ons

Wil je ons een vraag stellen of iets melden? Stuur ons gerust een email via het contactformulier. Bel je liever? Bel dan naar 071-5210022