Word Lid!
Logo_Icim_Leiden
Navigatie

Haagse ondernemer roept Geert Wilders tot de orde

Deel met je vrienden! Facebook Twitter google

Islamitisch Centrum Imam Malik | 20 oktober 2015

Ondernemer Rob Geurst uit Den Haag heeft maandag een opvallende advertentie op de voorpagina van de Volkskrant laten zetten. Hij richt zich hierin tot PVV-leider Geert Wilders en vraagt hem Nederland niet te verdelen.

De ondernemer betaalde 1200 euro voor de advertentie. In het schrijven staat te lezen dat Wilders Nederland niet moet verdelen door alleen maar te zeggen hoe het niet moet. Geurst benaderde ook De Telegraaf, maar de 6000 euro die hij daarvoor moest betalen vond hij teveel.

De ondernemer, die zich zelf ‘partijloze bezorgde burger’ noemt, vertelde aan de NOS dat hij het tijd vond voor actie. ,,Als je in de politiek gaat, is je doel toch om het voor Nederlandse burgers zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen? Daarvoor moet je samenwerken. Ik hoor nu al jaren alleen veel geschreeuw over hoe het niet moet.”

Geurst hoopt dat hij niet de enige is die zo over Wilders denkt. ,,Misschien is dit eigenlijk het afkopen van mijn eigen geweten. Ik hoop alleen dat ik de mening van veel anderen hiermee vertolk.”

Verzet
De telefoon van Rob Geurst bleef maandag na het verschijnen van de advertentie maar gaan. Hij legt uit waarom hij in actie kwam. ,,Het was een optelsom. Meneer Wilders schreeuwt en komt niet met oplossingen. Hij roept op tot verzet, maar het is bijna: pleeg verzet. In de politiek moet je samenwerken als je iets wilt bereiken, zeker als je geen meerderheid hebt. Als je dat niet wil, ga dan wat anders doen. Ook voor de mensen die achter hem staan, bereikt hij niets. Dat doet pijn om te zien.”

Anoniem
De ondermer is niet bang voor boze reacties. ,,Er wordt anoniem al zoveel geschreven op internet. En nu kan Wilders direct zien dat het niet van ‘zijn linkse vijanden’ komt, maar gewoon van een burger uit Den Haag die zich zorgen maakt. In sommige dingen ben ik misschien wat meer rechts denkend en in andere dingen wat meer links. Ik probeer gewoon een weldenkend mens te zijn.”

Geurst koos bewust niet voor een ingezonden brief aan de redactie van de Volkskrant. ,,Ingezonden brieven zie je zoveel, en wie leest die? En het zijn altijd ook voor-of tegenstanders die die brieven schrijven. Ik voel me al langere tijd machteloos en heb de oplossing voor veel problemen ook niet. Maar volgens mij hebben we met z’n allen enorm behoefte aan de middenweg. Ik heb nu al meer bereikt dan ik vooraf dacht.”

Ik hoop alleen dat ik de mening van veel anderen hiermee vertolk

Rob Geurst, ondernemer

Reacties
De reacties op de advertentie verschillen. ,,Ik heb een aannemersbedrijf. Vooraf heb ik niemand gezegd dat ik de advertentie zou plaatsen, ook mijn vrouw niet. Op mijn werk zei ik: ,,Jullie zullen er wel om lachen en denken: wat is die Rob een mafkees.” Maar ik heb veel positieve reacties gehad. Een van de medewerkers waarvan ik het totaal niet had verwacht, zei: ,,Rob, je bent een held.” Ik heb ook een mail gekregen van iemand die schreef dat Wilders in veel dingen gelijk heeft. Maar die persoon heb ik geantwoord en gezegd dat het mij om iets heel anders gaat, en dat hij de advertentie nog maar eens moet lezen.”

Rust
Wilders is volgens de ondernemer de aangewezen man om tot de orde te worden geroepen. ,,Ik richt me tot Wilders, omdat juist hij nu een podium heeft. Hij zou de rust moeten bewaren. Dat hij oproept om verzet te plegen, was voor mij de druppel. Wilders zou zijn podium op een goede manier moeten gebruiken, door eindelijk eens met een reële oplossing te komen.’ Ik wil nuance in het debat krijgen. Het is nu één grote schreeuwpartij, je bent voor of tegen de komst van vluchtelingen, terwijl daar nog zo veel tussen zit.”

Van de voorman van de PVV heeft de ondernemer nog geen reactie gehad. ,,Nee, nog niet. En ik verwacht ook niet dat dat gebeurt. Al zou het wel mooi zijn natuurlijk.”

Contact ons

Wil je ons een vraag stellen of iets melden? Stuur ons gerust een email via het contactformulier. Bel je liever? Bel dan naar 071-5210022