Word Lid!
Logo_Icim_Leiden
Navigatie

BLOG: ‘De uren per week, die je in je geloof steekt’

Deel met je vrienden! Facebook Twitter google

Islamitisch Centrum Imam Malik | 1 april 2020

Ontoereikend, niet in verhouding. Er niet aan toe komen, het geen urgentie geven. Je in de waan van de dag begeven, wat maakt dat het uiteindelijk op een laag pitje komt te staan. Dit stuk staat niet op zich, en al vult eenieder het vanzelfsprekend anders voor zichzelf in, beter kan het altijd. Vooral de situatie waarin we ons nu bevinden, een tijd die meer onzekerheden kent dan ooit tevoren, moet ons bewust maken van de ernst. De ernst dat het qua praktiseren nog véél beter kan, dat dit mogelijkerwijs een voorbode kan zijn voor een omslagpunt. Moskeeën sloten hun deuren, wereldwijd. En sindskort geldt dat helaas ook voor de twee heiligste oorden van ons geloof: Mekka én Medina, de bakermat van de Islam. Als klap op de vuurpijl kwam daar ook nog eens het vooruitzicht bij dat we het de aankomende Ramadan moeten stellen zonder de warmte die gebedshuizen ons voorheen juist altijd boden. Welke kant gaan we met z’n allen op en hoe moeten wij uit deze situatie lering trekken? Twee vragen die centraal staan in deze speciaal ingelaste blog voor ons Islamitisch Centrum Imam Malik Leiden.

De tijd dringt, zo lijkt het. Waar we ons voorheen al zorgen maakten over al hetgeen om ons heen gebeurt, is dat nu niet veel anders. Het enige verschil met de situatie van nu is dat we in de knel raken. Dat we het tot nader order moeten stellen met een onvervulbare leegte. Het klinkt misschien cliché maar ze zeggen dat je pas de waarde van iets leert kennen, als het wegvalt. Zo ook nu. Hoe zorgwekkend is het dat gebeden enkel en alleen vanuit huis verricht kunnen worden? Dat het aanbidden van Allah سبحانه و تعالى in Masjid Al Haram en Masjid Al Nabawi voorlopig van de baan is? Dat, en die voorzorgsmaatregel zal ongetwijfeld ook genomen, de Hadj voor dit jaar opgeschort zal worden?

Zaken waarbij we stil moeten staan. En Hamdoulilah, je merkt met de dag dat dat bewustzijn groeit. Dat we iets in het vooruitzicht hebben waar we ernstig rekening mee dienen te houden. Dat de tijd die nu vrijkomt, eindelijk ten goede kan gaan komen aan hetgeen écht de moeite waard is. Want zeg nou zelf, hoe trots ben jij op hoe je je geloof uitdraagt? Wat maakt nou dat jouw rol als ambassadeur, en die hebben we met z’n allen, ten goede komt aan het algehele beeld wat bestaat van de Islam. En om de verwarring weg te nemen dat we het voor de bühne doen: waarin heb jij jezelf het meest onderscheiden tegenover Allah سبحانه و تعالى? Het feit dat onze gebedshuizen noodgedwongen de deuren hebben moeten sluiten, heeft voor menigeen gelukkig de ogen enigszins doen openen. En misschien is dat ook wat onze zwakte tekent. Geluk halen uit het wereldse leven is relatief. Relatief als je het vergelijkt met het hoe vaak we ons er juist aan proberen te onttrekken. Dat we een beroep doen op de genade van Allah سبحانه و تعالى omdat we diep van binnen weten dat echte rust alleen elders te verkrijgen is, op een plek waar we aan het einde van de rit met z’n allen naar smachten.

Je kan je geluk dan ook niet halen uit iets wat tijdig is. Iets wat op zichzelf al heel broos en kwetsbaar is, dat loont niet. Het was een virus, enkel een virus die de wereld op z’n kop heeft gezet. En al doet men anders vermoeden, nood en paniek zijn hoog. Het zoveelste voorbeeld dat we, meer dan voorheen het geval was, de prioriteiten elders moeten hebben liggen. En al liggen de verhoudingen al heel lang scheef, deze herstellen kan altijd. Probeer dat nu, zodat je in ieder geval voor jezelf op een rij hebt waar het de afgelopen jaren aan heeft geschort. Waren het de vijf dagelijks gebeden die je verwaarloosde, of deed je daar nog een schepje bovenop? En dan hebben we het nog niet eens over al die excessen en andere doodzondes die vandaag de dag meer regelmaat vormen dan uitzondering. Maar wanneer zelfreflectie en spijt hand in hand gaan, dan wordt de weg vrijgemaakt voor dat omslagpunt. Laten we hoop dat Allah سبحانه و تعالى ons dat extra beetje tijd gunt om zoveel mogelijk recht te trekken, rechttrekken waar we in lengte der jaren juist zo in tekort zijn geschoten.

Leven met de gedachte dat de volgende dag je al gegeven is
Om dit stuk af te sluiten: de benadrukking dat alles met een reden gebeurt, zo ook dit. Een wake-up call lijkt het. Ons wakker schudden omdat we helaas vaak in de onbewuste veronderstelling zijn dat de volgende dag al gegeven is. Dat we uit kunnen gaan van een continue nieuwe kans. Een enigszins te begrijpen gedachte die meteen ook een valkuil vormt voor de dagelijkse ‘efforts’ in ons handelen. Het is ook niet zomaar zo dat onze geliefde Profeet Mohammed صلى الله عليه وسلم emotioneel werd over wat zijn Oummah allemaal te wachten stond, dat we in de verdrukking zouden komen. We vragen Allah سبحانه و تعالى dan ook ons genadig te zijn, ons te sterken in deze lastige tijd opdat het een voorbode wordt voor betere bewustwording. Dat Hij, onze Schepper ons in staat stelt meer meester te zijn over ons eigen gedrag, de helaas veelal beslissende keuzes die we maken. En dat Hij eenieder die ziek is, mag genezen. Ameen, و لحمد لله رب العلمين.

 

Contact ons

Wil je ons een vraag stellen of iets melden? Stuur ons gerust een email via het contactformulier. Bel je liever? Bel dan naar 071-5210022