Word Lid!
Logo_Icim_Leiden
Navigatie

RAMADANBLOG: ‘De maand waar we naar gaan smachten’

Deel met je vrienden! Facebook Twitter google

Islamitisch Centrum Imam Malik | 30 mei 2019

Zo snel als dat hij kwam, zo snel gaat hij ons ook weer verlaten. De maand waarin de weg naar de moskee het kortst is, de goede daad de slechte overheerst, het gemeenschapsgevoel het grootst is en niet onbelangrijk: de maand waarin de Poorten van het Paradijs wagenwijd openstaan.

Deze maand is er één als geen ander. Het is misschien vragen naar de bekende weg, maar hoeveel beter zijn we in staat om in deze gezegende periode ons beste beentje voor te zetten? Hoe makkelijk is het voor degene die normaal gesproken zijn gebeden verwaarloosde om nu zelfs zijn of haar gang naar de moskee te vinden? Alles gaat ons zo makkelijk af. Zo makkelijk dat eenieder die het woord van Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى als leidraad in het leven neemt, de Ramadan een speciaal plekje in het hart geeft. Wie kent dat gevoel in de avonduren van Eid al-Fitr niet? Die dan onverklaarbare leegte die bezit van je neemt, wanneer je weet dat je pas over een heel kalenderjaar weer de kans krijgt om deze hartverzachter weer tot je te nemen. Immers, wanneer de Ramadan aanbreekt worden zoals gezegd de Poorten naar het Paradijs geopend, die van het Hellevuur gesloten en de duivelen vastgeketend. Een uitgelezen kans om alles weer op een rij te zetten. Zondig zijn we allemaal en perfect worden we nooit, maar hoop is waar de Ramadan ieder jaar weer onze zielen mee voedt.

Hoeveel beter kom jij er ieder jaar uit? Een vraag die we ons meteen na afloop moeten blijven stellen. Want het mag niet zo zijn dat datgene wat je hebt opgebouwd, wordt afgebroken en je het jaar erop weer in herhaling vervalt. Een van de beste manieren om dat te voorkomen is het blijven bezoeken van het gebedshuis wat, anders dan normaal gesproken het geval is, capaciteit tekort komt. Dit gebedshuis – of nog beter gezegd, dit Islamitisch Centrum – heeft buiten de Ramadan om vrijwel altijd slechts één rij aan moskeegangers. Een rij die in schril contrast staat met de inzet van onze geloofsgemeenschap tijdens deze vastenmaand. We komen dan ruimte, vrijwilligers en tijd tekort om tegemoet te komen aan de drang van praktiseren van onze bezoekers. Nog meer bewijs voor het feit dat we wél kunnen, maar om de een of andere reden toch verzuimen het ook daadwerkelijk te doen. Grijp daarom deze laatste belangrijke dagen aan om jezelf hier nog bewuster van te maken, dagen waarin een nacht viel of nog kan vallen die beter is dan 1000 maanden van aanbidding.

De diepgewortelde liefde voor Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى en diens Boodschapper Mohammed صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ, die we allemaal in ons hebben, die moet tot uiting komen. Houd vast wat je tot nu toe hebt opgebouwd en het klinkt misschien gek: maar net zoals dat je er vanuit gaat dat de volgende dag halen geen vanzelfsprekendheid is, doe dat dan ook voor de Ramadan. Haal er alles uit en laat deze en de vele andere moskeeën die dit land rijk is niet leegstaan. Opdat إِنْ شَاءَ اَللَّه eenieder van ons voor zichzelf die weg plaveit die leidt naar de absolute beloning voor ons bestaan hier op aarde: het Paradijs en met als absolute doel de hoogste van de honderd rangen die het telt, Jannah-tul-Firdaus. Laten we Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى vragen onze vasten en gebeden te accepteren en onze smeekbedes te verhoren, تَقَبَّلَ اللّهُ مِنَّ وَ مِنْكُمْ.

 

Contact ons

Wil je ons een vraag stellen of iets melden? Stuur ons gerust een email via het contactformulier. Bel je liever? Bel dan naar 071-5210022